Zo vervang je een kapotte lamp veilig en snel

Zo vervang je een kapotte lamp veilig en snel

Het gebeurt altijd op een moment als je het net niet kan gebruiken. Wanneer er een lamp kapotgaat op een prominente plek in huis wil je deze zo snel mogelijk weer vervangen. Het kan dat zo zijn dat je nog nooit eerder een lamp vervangen hebt en je kan dit best spannend vinden om te doen. Schaam je niet als je niet weet hoe je een lamp moet vervangen. In deze blog krijg je tips en aandachtspunten zodat je dit op een veilige manier kunt doen. 

Tips om een lamp te vervangen

Let er goed op of je een gloeilamp of een ander soort lamp moet vervangen. Wanneer de lamp al even gebrand heeft voordat hij kapot ging is het belangrijk dat je de lamp even de tijd geeft om af te koelen. Je kan je vingers namelijk erg branden aan een hete gloeilamp. Je moet weten welke fitting de lamp heeft. Als het goed is kan je een sticker vinden op de lamp waar de fitting zit. Er staat op welke soort lamp het is en welke fitting erin past. Koop eenzelfde lamp als die kapot is gegaan. 

Gloeilampen

Gloeilampen zijn slecht voor het milieu en het is dan ook beter om voor een andere lamp te kiezen. Als je voor een beter alternatief wilt gaan kan je ervoor kiezen om een ledlamp te kopen. Veel mensen vermijden ledlampen omdat ze killer en minder gezellig licht afgeven. Als je liever een warme tint led-verlichting in je huis hebt dan moet je een heldere lamp aanschaffen. Je verliest op die manier geen sfeer in huis. 

Lampje vervangen

Als je de lamp gaat vervangen zorg er dan voor dat er geen stroom op de lamp zit en je geen schokje kan krijgen. Werken met elektriciteit brengt de nodige risico’s met zich mee. Begin dus met de stroom uit te schakelen. Je zet simpelweg de schakelaar van de groep om waarop de lamp is aangesloten. Deze vind je in de meterkast. Ook kan je ervoor kiezen om de hoofdschakelaar om te zetten. In dit geval wordt een groot deel van de stroom even uitgezet. Het lampje vervangen is niet heel lastig. Je draait gewoon de nieuwe lamp weer in de fitting. Er zijn diverse soorten fittingen maar een e27 fitting bestellen is wel een van de meest gebruikte lampen.
 

Terug naar overzicht