Energiekosten berekenen?

Hoe kan ik mijn energiekosten berekenen?

Je kunt online je energiekosten berekenen, zodat je een goed beeld krijgt van wat je kunt verwachten. Heb je geen idee van hoe je dat het best aan kunt pakken? We nemen je aan de hand mee en laten je de kosten voor zowel stroom als voor gas berekenen. Uiteraard kun je op die manier ook de totale kosten berekenen, zodat je weet wat je aan het eind van het jaar betaalt, of je nu al de mogelijkheid hebt om het juiste voorschot vast te stellen. Je kunt online de uitgaven bekijken, door uit te gaan van je persoonlijke verbruik en daar vervolgens de kosten die je energieleverancier rekent bij te pakken. Houd er rekening mee dat bepaalde leveranciers hoge kosten voor het vastrecht berekenen, terwijl anderen juist een hogere kWh prijs of m3 prijs berekenen.Je kunt dan een overstap maken naar die energieleverancier. Blijf echter regelmatig je vergelijken, zodat je na kunt blijven gaan of je kunt overstappen of dat je nog een scherp tarief betaalt.

We schetsen allereerst het gemiddelde verbruik van stroom en van gas, zodat je daar een idee van krijgt en je dit kunt vergelijken met je eigen verbruik. Daarnaast zullen we de kosten berekenen en doen we dat voor zowel stroom als gas op basis van een fictief energiecontract. Je kunt zelf de kosten per kWh, per m3, die voor het vastrecht en de levering invoeren om een eigen berekening te maken. Vervolgens kun je de energiekosten delen door de 12 maanden in het jaar, om te bepalen welk voorschot je het best kunt kiezen. Overstappen kan handig zijn wanneer je de huidige kosten te hoog vindt of bijvoorbeeld wanneer je switcht van energieleverancier bij een verhuizing

Gemiddeld verbruik stroom

Je kunt de stroomprijs vergelijken door uit te gaan van het gemiddelde en na te gaan wat je zelf betaalt. Benieuwd naar de huidige kosten die je betaalt voor je stroom, of het verbruik waar je voor zorgt? Je kunt daarvoor gebruik maken van je jaarafrekening, mits je die hebt natuurlijk. Indien je voor het eerst stroom gaat afnemen en je de energiekosten wilt berekenen kun je gebruik maken van het landelijk gemiddelde. Een enkele persoon verbruikt bijvoorbeeld zo’n 2.400 kWh aan stroom, indien je thuis met meerdere personen bent zal dat aantal verder oplopen. Je kunt de de totale energiekosten berekenen door uit te gaan van het verbruik per jaar. We betalen de energie over het algemeen maandelijks op basis van een voorschot, de echte afrekening vindt jaarlijks plaats. Je betaalt iedere maand een bepaald bedrag om aan het eind van het jaar niet geconfronteerd te worden met een groot bedrag dat je dient af te rekenen. Betaal bij voorkeur iets teveel aan voorschot. Je krijgt aan het eind van het jaar dan geld terug, in plaats van dat je moet bijbetalen. 

Zoals aangegeven ligt het gemiddelde verbruik voor een 1-persoonshuishouden op zo’n 2.400 kWh per jaar. Op het moment dat je met 2 personen woont kun je dat niet zomaar verdubbelen, het gaat dan om zo’n 3.550 kWh per jaar. Dit loopt via 4.150 kWh, 4.750 kWh en 5.350 kWh bij 5 personen uiteindelijk op naar 5.450 kWh per jaar wanneer je met 6 personen woont. De stijging wordt steeds minder sterk, omdat je samen gebruik kunt maken van de verlichting en de kosten daarvoor dus niet (veel) verder oplopen. Wil je de energie vergelijken voor een groter gezin? Dan ligt het verbruik per persoon dus lager dan wanneer je alleen woont.

Gemiddeld verbruik gas

Dat geldt in grote mate ook voor gas, op het moment dat je die energiekosten wilt berekenen. Het is daarvoor echter verstandig om aan te geven hoe je woning er qua type uitziet. Op het moment dat je gebruik maakt van een appartement of een flat is de kans groot dat je voldoende hebt aan zo’n 1.050 m3 per jaar. Dit heeft vooral te maken met het feit dat je bent ingeklemd tussen andere woningen, die zorgen voor isolatie en zelf mogelijk ook warmte afnemen. Wil je de de kosten weten voor een tussenwoning of een hoekwoning? Houd dan rekening met zo’n 1.450 of 1.750 m3 aan gas. Een 2 onder 1 kap woning verbruikt gemiddeld 1.850 m3 per jaar en wanneer je een vrijstaande woning hebt dien je rekening te houden met 2.450 m3. Des te groter de woning en des te meer vrijheid er bestaat ten opzichte van de buitenlucht, des te hoger de kosten voor het gas uit zullen vallen. Je kunt wat dat betreft een berekening maken voor het gas door rekening te houden met het type woning dat je bewoont.

Het gaat in dit geval uiteraard om het gemiddelde verbruik aan gas, met name nieuwe appartementen en woningen zijn over het algemeen op een heel energiezuinige wijze uitgevoerd. Is er sprake van dubbelglas en goede isolatie van zowel de vloer als het dak? Dan kun je lagere energiekosten schatten, de kans is immers groot dat je minder m3 nodig hebt om de woning warm te houden. Je kunt wat dat betreft het best de energiekosten berekenen door uit te gaan van je persoonlijke verbruik op basis van de vorige jaarafrekening. Indien je die niet hebt en je wilt de kosten weten dan is het verstandig om wat aan de hoge kant te gaan zitten met je voorschot. Je voorkomt op die manier dat je aan het eind van het jaar dient bij te betalen.

Bereken stroomkosten

Wil je de stroomkosten berekenen en ben je benieuwd waar je rekening mee dient te houden? We zetten de verschillende kostenposten voor je op een rij:

Stel dat je kWh prijs van €0,226 betaalt (leveringstarief + energiebelasting) en je maandelijks 296 kWh gebruikt. In dat geval betaal je maandelijks €60,79 aan daadwerkelijke kosten voor de stroom die je afneemt. Je kunt de energiekosten berekenen door daarnaast uit te gaan van bijvoorbeeld de heffingskorting, die €31,44 per maand bedraagt. Dit bedrag mag je er vanaf trekken, aan de andere kant dien je er €20,01 voor de netbeheerkosten bij op te tellen, net als €3,25 voor het vastrecht. Er ontstaat op die manier een kostenpost van €52,61 per maand aan stroom.

Wil je de weten wat je kwijt bent? Dan kun je gebruik maken van de gegevens van de energieleverancier of je huidige jaarafrekening. Houd er rekening mee dat de kosten voor de levering en het vastrecht per leverancier verschillen. Het bedrag aan netbeheerkosten hangt af van de locatie in Nederland waar je woont, de heffingskorting krijgen we allemaal en levert een belangrijk voordeel op. Je kunt op die manier online energiekosten vergelijken en nagaan wat je aan kosten dient te betalen op basis van de hoeveelheid energie die je afneemt. Het is de moeite waard om over te stappen naar een energieleverancier die je de laagste kosten oplevert. Je kunt de een berekening maken om een vergelijking tussen de verschillende leveranciers te maken, of om ervoor te zorgen dat je een beeld krijgt van het voorschot dat je het best kunt betalen. Het is uiteraard niet verplicht om je voorschot gelijk te maken aan de maandelijkse kosten, je kunt de op basis van jouw berekening een hoger of juist een lager voorschot kiezen. Bij een hoger voorschot krijg je aan het eind van het jaar geld terug, bij een lager voorschot dien je er rekening mee te houden dat je bij dient te betalen.

Gaskosten begroten

Je kunt daarnaast ook de energiekosten beramen voor het gas dat je afneemt. In dat geval zijn het de volgende factoren die een rol spelen:

Zoals je merkt kun je op min of meer dezelfde manier de gaskosten begroten. In dit geval is er echter sprake van een regiotoeslag, op basis van de plaats in Nederland waar je woont. Het gas dient door buizen te worden aangeleverd. Des te langer de afstand is die het gas naar je woning moet afleggen, des te hoger ook de kosten die je daarvoor betaalt. Je kunt online een rekensom maken om na te gaan welke leverancier je het laagste leveringstarief aanbiedt of waar je het laagste vastrecht betaalt, de andere kosten staan vast. Op die manier kan je eenvoudig overstappen naar de goedkoopste leverancier van gas en stroom

Stel dat je €0,3694 per m3 aan gas betaalt en daar een regiotoeslag van €0,0035 en een overheidsheffing van €0,2402 bij komen. Je betaalt in dat geval €0,6131 per m3, wat bij 121 m3 per maand een kostenpost van €74,19 oplevert. Vervolgens dien je daar de netbeheerkosten van €13,39 per maand en het vastrecht van €3,75 per maand bij op te tellen. Je komt dan tot een totale kostenpost van €91,33 per maand. Je kunt op die manier online je een berekening maken voor zowel gas als voor stroom, zodat je daar een goed beeld van krijgt.
 

Terug naar overzicht